Casco restauratie Kloosterkapel Maastricht

In opdracht van Woonzorg Nederland en onder toezicht van de Onderhoudsregisseur hebben we een schitterend project opgeleverd in Maastricht.  De casco restauratie van de voormalige Kloosterkapel van de Zusters van Ursulinen in het centrum van Maastricht.

Een bijzonder project, waar we samen met onze partners gefaseerd het complete casco grondig onder handen nemen:

  • de glas in lood ramen worden compleet gerestaureerd,
  • de koperen daken worden vervangen,
  • het schilder-/ en lakwerk wordt aangepakt en
  • het metsel-/voegwerk en natuursteen wordt hersteld.

Onze vakmannen hebben verschillende onderdelen van de Kapel grondig onder handen genomen waardoor deze er weer jaren tegenaan kunnen.

Steigerwerk

De Kapel ligt om de hoek van het Vrijthof, midden in hartje Maastricht. Er is dus vooraf grondig getekend en berekend om niet alleen de Kapel goed in de steigers te krijgen, maar ook om alles zodanig in te plannen dat de omliggende hotels en scholen zo min mogelijk overlast zouden ondervinden van onze werkzaamheden.

Metselwerk / voegwerk en natuursteen

We hadden te maken met wel zes verschillende types geglazuurde bakstenen. Deze zijn allemaal door ons gereproduceerd. De vele beschadigde kalksteenelementen zijn weer in goede staat gebracht.

Glas in lood ramen

Als je nu binnen in de kapel staat, ‘schittert’ de zon je tegemoet door het gerestaureerde glas in lood. Om dit te realiseren, zijn zeven grote gebrandschilderde glas in lood raampartijen door ons verwijderd. De glazenier heeft alle ruitjes ‘ontlood’, opnieuw gebrandschilderd en vervolgens opnieuw verlood. De roestende stalen brugstaven zijn vervangen door messing brugstaven.

Daken

De platte daken zijn weer teruggebracht in hun oorspronkelijke staat. De zinken daken zijn vervangen door koper, net als de hemelwaterafvoeren. Het koper schittert nu nog, maar zal snel groen verkleuren. Een in het verleden door pannen vervangen dakvlak is weer terug gereconstrueerd naar een leiendak. Al het muurlood is vakkundig vervangen.

Torenkruis

Het Torenkruis hebben we van de kapel af gehesen. De onderliggende eikenhouten koningsstijl was rot en hebben we vernieuwd met dezelfde houtsoort. Er is een nieuwe loden muts overheen gemaakt waarna het compleet gerestaureerde torenkruis terug is geplaatst. De vergulden bal (onderdeel van het kruis), schittert weer decennia om zich heen.

Schilderwerk

Het complete schildwerk is onder handen genomen, houtrot werd hersteld, stopverf werd vervangen en daarna werd alles afgeschilderd en afgelakt. Een schitterend project waar wij samen met onze projectpartners aan mochten werken: Rob aarden (Onderhoudsregisseur) KPS Steigerbouw, Leenders glas in Lood, Van Wely leidekkers, Palet schilderwerken, Beukhof timmerwerken.

Maastricht is voor ons niet om de hoek, maar voor een project als deze rijden we graag een stukje verder dan normaal.

Monumenten herleven, ook in het zuiden van het land.

Werkzaamheden

Natuursteen
Restauratie
Restauratie & Onderhoud
Schilderwerk en beglazing

Locatie: Grote Gracht 74, Maastricht