Watertoren Utrecht

Restauratie watertoren Utrecht

Eind 2020 zijn we gestart met de restauratie van de rijksmonumentale watertoren aan de Amsterdamsestraatweg in Utrecht. Na 70 jaar is de toren buiten gebruik gesteld. In 2012 is de watertoren door onze particuliere opdrachtgever gekocht en zal Zecc Architecten het herbestemmen tot een horecavoorziening en appartementen.

Wij restaureren het complete metsel- en voegwerk. Het meest complex is de restauratie van al het betonwerk, ook wel ‘kunststeen’ genoemd. Op het eerste oog zou je zeggen dat alle steenachtige elementen van graniet zijn. Maar niets is minder waar, alle steenachtige elementen zijn gemaakt van granito beton. Door roestende wapening, wat te dicht aan het oppervlak zit, komen er complete schollen beton los. Aan ons de taak dit volgens de richtlijnen te herstellen. Duurzaam maar ook esthetisch verantwoord. Dit betekent het nabootsen van ‘uitgesleten’ granito beton, een zeer uitdagende klus. De eerste proeven zijn gereed en worden deze week beoordeeld door de Monumentenzorg, Gemeente Utrecht en de Rijksdienst.

Tussen de buien en het koude weer door vordert de restauratie gestaag. We kijken uit naar het eindresultaat en zijn er trots op dat we een aandeel mogen leveren aan dit bijzondere project!

Foto’s gemaakt door: Andre Russcher

Werkzaamheden

Duurzaam Monument
Historisch beton (URL 4005)
Onderzoek & Advies
Restauratie

Locatie: Amsterdamsestraatweg 380, Utrecht