Sonnenborgh

Museum Sterrenwacht

Onder de sterrenwacht ligt het bastion Sonnenborgh. Het is één van de best bewaarde bastions in Europa. Het is in 1552 gebouwd in opdracht van Keizer Karel de Vijfde. Hij wilde de stad Utrecht verdedigen tegen een nieuw wapen: het verrijdbare kanon.

Daarom liet hij de stadsmuren versterken met vier bastions. Van de vier bastions is alleen Sonnenborgh nu nog bijna helemaal intact. Vanaf de negentiende eeuw werd het bolwerk niet meer gebruikt. Een groot deel raakte onder de aarde bedolven en de mensen vergaten dat het er was. Tussen 1998 en 2003 hebben archeologen het bastion uitgegraven en hersteld. De toegangspoort kwam als eerste weer tevoorschijn. En ze ontdekten nog meer bijzonders, zoals de overblijfselen van een hortus medicus uit de zeventiende eeuw en een chemisch laboratorium van rond 1700.

Gaaf om te mogen werken aan dit mooie project waarbij wij het complete metselwerk en voegwerk restaureren verspreid over de aankomende 2 jaar.

Update 19/05/2020
Na een geslaagde restauratie van Fase 1 in 2019, zijn we inmiddels alweer een paar weken druk bezig met de restauratie van Fase 2 in opdracht  van het KF Hein Fonds. Een muur met een bijzonder verhaal, tot de bodem uitgezocht door de Fabryk.

Tijdens het demonteren van het metselwerk komen deze verhalen weer tot leven en vinden we veel bouwsporen uit het verleden. Een bijzonder project op een bijzondere plek.

Meer weten over Museum Sterrenwacht? Bekijk de website hier.

Beelden: RTV Utrecht

Werkzaamheden

Restauratie
Restauratie & Onderhoud

Locatie: Zonnenburg 2, Utrecht