Monumentale woning Amsterdam

Voor een particuliere opdrachtgever mochten wij aan de slag bij een monumentale woning aan de Prinsengracht in Amsterdam. Omdat de woning op de UNESCO Werelderfgoed lijst staat, moesten vooraf voor alle werkzaamheden vergunningen aangevraagd worden. Het plaatsen van de steigers is vakkundig gedaan door onze collega’s van Koedooder. Dit was nog een flinke uitdaging omdat de woning geen eigen achtertuin heeft. Koedooder is hier creatief mee omgegaan zodat wij onze werkzaamheden veilig konden uitvoeren.

Werkzaamheden

De voorgevel moest worden voorzien van nieuwe voegwerk (snijvoeg) en daarbij werd het benodigde gevelherstel uitgevoerd. Met uiterste precisie en vakkundigheid is de gevel door onze collega John Sackers uitgehakt en om een juiste basis te creëren voor het voegwerk heeft hij de gehele voorgevel met een Fein-Machine uitgenomen (zeer bewerkelijk). Na het verwijderen van het voegwerk is de gevel behoudend gereinigd en zijn de nodige stenen gerepareerd waarna het geheel is gevoegd met een smalle snijvoeg. Echt vakwerk dus!

Met name de achtergevel had veel aandacht nodig. De achtergevel is ten opzichte van de voorgevel 15 cm gezakt. Alle gevelankers waren doorgeroest. Als dit niet snel zou worden hersteld, dan had de hele gevel het kunnen begeven. Het oude stucwerk werd volledig verwijderd, alle blindankers werden vervangen en het metselwerk hersteld. Na het gevelherstel wordt het geheel opnieuw gestuukt met een kalkmortel zodat het de beste aansluiting vindt op de oude gevel uit 1740. Daarnaast worden de dakkapellen bekleed met zink en worden alle hemelwaterafvoeren vernieuwd.

Barend Paul Groeneveld – Projectleider

”Dit is voor mij echt een project waar mijn restauratiehart sneller van gaat kloppen.
Een uitdagende klus waarbij onze mannen ECHT vakwerk hebben geleverd.”

Werkzaamheden

Muurankers
Restauratie
Restauratie & Onderhoud

Locatie: Prinsengracht, Amsterdam