Restauratie Rijksmonument Drogenapstoren in Zutphen

De Drogenapstoren, oorspronkelijk de Saltpoort genoemd, is gebouwd in 1444 – 1446 als stadspoort van Zutphen. De huidige naam is ontleed aan de stadsmuzikant en trompetter Tonis Drogenap, die rond 1555 in de toren woonde. Drogenap was zijn bijnaam. In 1999 werd besloten bij de toren een standbeeld van Drogenap op te richten, die op de dag van vandaag nog steeds te bewonderen is.

Voor het project heeft bouwhistoricus Hein Hundertmark vanaf de steigers het pand volledig in kaart gebracht. Hij heeft de geschiedenis van de toren in kaart gebracht door dit aan te geven op tekening. Op basis van de tekening is bepaald welk voegwerk er vervangen gaat worden. Een van de uitdagingen van dit project was om het steigerwerk niet op het terras van de horecaondernemer te laten komen en de steiger om de boom heen te bouwen die daar op het terras staat.

Aan de middeleeuwse stadspoort zijn we met de volgende werkzaamheden bezig: Steigerwerk, voegwerk vervangen en het vervangen van kloostermoppen (bakstenen). Het project zal medio juli/augustus 2023 worden opgeleverd.

Monumenten herleven!

Werkzaamheden

Onderzoek & Advies
Restauratie
Restauratie & Onderhoud

Locatie: Martinetsingel 1, Zutphen