De Hamtoren Kasteel den Ham

De Hamtoren

De Hamtoren is het restant van kasteel Den Ham in het Utrechtse Vleuten. De toren ligt ten noorden van de spoorlijn Utrecht – Rotterdam aan een oude weg naar Harmelen. Het voor het eerst in een oorkonde uit 1325 vermelde kasteel is in eerste instantie als woontoren gebouwd. Vermoed wordt dat het rond 1260 is gebouwd waarbij strategisch voor een inham van de oude Rijnloop werd gekozen omdat het daarmee beter verdedigbaar werd. Met de toren kon de eigenaar macht uitoefenen op de omgeving.

Meermaals werd Den Ham inzet van strijd. In 1481 werd het gedeeltelijk verwoest, daarna werd het uitgebreid met onder meer een tweede toren. In 1536 erkende de Staten van Utrecht het als ridderhofstad, de bewoners werden dan tot de Ridderschap toegelaten. In 1642 werd het poortgebouw dat toegang geeft tot Den Ham verbouwd. Door huwelijk in 1711 kwam het kasteel in bezit van de familie Hacfort waarin het tot 1811 zou blijven. Rond 1872 was het kasteel in vervallen toestand en werd het, op de toren na, afgebroken. Zo’n 100 jaar later werd de toren gerestaureerd. Vandaag de dag is de toren privé-bezit en is slechts hoogst zelden te bezichtigen.

De omgrachte toren heeft anderhalve meter dikke bakstenen muren van zo’n 27 meter hoog. Bovenop is onder meer een omloop aangebracht en de totale hoogte bedraagt circa 35 meter. Binnenin telt het zes verdiepingen en een kelder waarbij middeleeuwse balklagen bewaard zijn gebleven.

Als afsluiter van de restauratie aan de buitengevels van de toren zijn we de afgelopen weken gestart met de reconstructie van 2 stuks gemakken aan de toren. Oorspronkelijk waren deze aanwezig maar zijn door de eeuwen heen verloren gegaan. Door een bouwhistoricus is er, aan de hand van oude gravures en tekeningen, uitvoerig onderzoek gedaan naar de originele staat van de kasteeltoren.

Lees hier nog meer over de historie en de restauratie van De Hamtoren
(Bron: DUIC – De Utrechtse Internet Courant)

Werkzaamheden

Natuursteen
Restauratie
Restauratie & Onderhoud

Locatie: Hamlaan 1, Utrecht