Centrale Markthal Amsterdam

Restauratie Centrale Markthal Amsterdam

Van Milt restaurateurs is gestart aan de restauratie van de casco buiten en binnen gevels van de rijks monumentale Centrale Markthal in Amsterdam. Het complex is 130 meter lang 72 meter breed en 28 meter hoog. Wij concentreren ons op het herstel van de historische beton en metselwerk onderdelen. In het gezamenlijk bouwteam met als opdrachtgever BOEI wordt de restauratie onder leiding van B2 restauratie uitgevoerd. 

Historie

Het terrein werd in 1934 geopend onder de naam ‘Centrale Markt’, met tien insteekhavens, pakhuizen en in het midden de grote markthal met klokkentoren. Het werd in gebruik genomen door de Dienst voor het Marktwezen van de gemeente Amsterdam. De Centrale Markt had als doel de levensmiddelenvoorziening in Amsterdam te verbeteren.

Toekomst

De Centrale Markthal wordt de komende jaren getransformeerd van een gesloten bastion naar een publiek toegankelijke hotspot, waarin kernthema’s als voedsel, productie, consumptie op een innovatieve en duurzame manier worden samengebracht. Het Food Center dient momenteel nog steeds voor bevoorrading van horeca, groothandel, supermarkten en winkels. In de komende jaren verschijnt op het terrein het Marktkwartier een combinatie tussen een nieuwe woonwijk en het bestaande maar vernieuwde Food Center. De Centrale Markthal wordt een centrale ontmoetingsplek in deze wijk: een ware ‘hub voor food pioniers’.

Meer informatie: https://www.centralemarkthal.nl/

Foto’s: BOEi (Jan van Dalen)

Werkzaamheden

Restauratie

Locatie: Jan van Galenstraat 4, Amsterdam