KAM-coördinator aan het woord

KAM-coördinator aan het woord

De term veiligheid wordt dagelijks in de bouw gebruikt. Maar wat is nu precies veiligheid? Iets kan veilig zijn door jouw ogen, maar voor de ander kan dezelfde situatie juist als onveilig worden gezien. Tijdens de inspecties die ik zelf uitvoer op de bouw, zie ik vaak zaken die onveilig zijn. Van steigers zonder kantplanken tot het boren en uithakken zonder veiligheidsbril en stofmasker. Mijn definitie van veilig werken wijkt op zo’n moment duidelijk af van de vakman.

 

Vaak stel ik de vraag of de LMRA (laatste minuut risico analyse) is uitgevoerd en welke risico’s er te zien zijn op de werkplek waar rekening mee gehouden moet worden. Gelukkig hoor ik dan vaak dat de risico’s ook genoemd en dus gezien worden en hoe die risico’s opgelost kunnen worden en vaak ook al zijn.

Het stellen van de vraag: ‘wat kan mij hier gebeuren?’ is misschien wel de belangrijkste die je jezelf kan (eigenlijk moet) stellen tijdens je werkdag. Stel je jezelf deze vraag, herken je de risico’s en los je deze op? Heel goed! Maar hoe gaan je collega’s hier mee om? Herkennen zij ook de risico’s op het werk? Zijn zij zich net zo bewust als jij van hun omgeving?

Om terug te komen op de vraag wat veiligheid precies is, is mijn antwoord dat we zonder ongevallen, zonder bijna-ongevallen en gezond na de werkdag weer thuis komen. Hier dragen we allemaal aan bij, door steeds weer de vraag te stellen: ‘Wat kan mij gebeuren?’. Deze vraag stel je namelijk niet alleen voor jezelf, maar ook voor je collega. Jouw handelen (of het uitblijven daarvan)  heeft niet alleen gevolgen voor jezelf, maar kan ook je collega’s raken.

Beoordeel je een situatie als onveilig, dan doe je dat wat nodig is om de situatie te wijzigen. Heb je niet de middelen of mogelijkheid, dan neem je direct contact op met je leidinggevende.

Veiligheid staat altijd op 1. Dat betekent werken volgens gemaakte afspraken, instructies en richtlijnen; deze zijn er niet voor niets!

 

Robbert Mellendijk
KAM-coördinator Takkenkamp Groep

Contact

Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van restauratie? Vraag dan gratis een offerte aan via de knop hieronder!

Of heeft u een vraag voor ons? Neem dan contact op via de knop hieronder!

Contact