Diamantbeurs wint prestigieuze MIPIM Award 2020

Diamantbeurs wint prestigieuze MIPIM Award 2020

Diamantbeurs wint prestigieuze MIPIM Award 2020

De Diamantbeurs, Capital C Amsterdam, in Amsterdam heeft de prestigieuze MIPIM Award 2020 voor ‘Best Refurbished Building’ gewonnen tijdens de Paris Real Estate Week. Het rijksmonument onderging een ingrijpende renovatie naar een ontwerp van architectenbureau ZJA in samenwerking met Heyligers design + projects. Wij zijn verantwoordelijk geweest voor de reconstructie van de dakkroon, de restauratie van de bestaande toren en het metsel-, voeg- en tegelwerk. Een resultaat waar wij als Van Milt Restaurateurs ontzettend trots op zijn!

Nieuw leven voor een rijksmonument

De Amsterdamse Diamantbeurs, gebouwd in 1911, is getransformeerd tot het centrum voor creatieve industrie: Capital C Amsterdam. Na verschillende toevoegingen, een brand en verbouwingen was van de allure van het oorspronkelijke monument weinig over. Om de architectonische kwaliteiten van het monument in oude glorie te herstellen onderging het gebouw een ingrijpende renovatie. Het oorspronkelijke Jugendstil ontwerp van Gerrit van Arkel is daarmee grotendeels in ere hersteld.

De renovatie omvatte het herstel van de monumentale kwaliteiten van de Diamantbeurs en de aanpassing van het interieur om een moderne en flexibele werkomgeving te creëren. Als grootste ingreep heeft ZJA bovenop het gebouw een unieke langwerpige koepel van staal en glas ontworpen, genaamd de ‘High Light’. Zonnecellen zijn geïntegreerd in het gebogen glas van de transparante, parametrisch ontworpen dakconstructie. Zo wordt zonne-energie opgewekt en schaduw gecreëerd voor een aangenaam binnenklimaat. De glinsterende geometrische vorm doet denken aan het verleden van het pand als centrum van de diamanthandel.

Herstel van monumentale kenmerken

Op basis van archieftekeningen en foto’s heeft ZJA samen met Braaksma & Roos Architectenbureau het ontwerp gemaakt voor de nauwkeurige reconstructie van de gevel van het gebouw. Op het dak zijn de twee markante torens, de originele dakrand en de timpanen uit het oorspronkelijke ontwerp van Van Arkel in ere hersteld.

Kunst & design

Het ontwerp voor Capital C is tot stand gekomen in samenwerking met zo’n 20 kunstenaars die kunstwerken en design-toevoegingen inpasten in het gebouw die bij de identiteit van Capital C horen. Zij ontwierpen verschillende ruimtes in het gebouw zoals de entree, de trappenhuizen, vergaderruimtes en werkplekken. Hierdoor heeft iedere ruimte een uniek karakter gekregen. In de centrale hal is een pop-up galerie gevestigd die ruimte biedt aan exposities van Amsterdamse galeries. Het terras aan de voorzijde van het gebouw wordt een bijzonder landschap, van de hand van Gabriel Lester, en omringd door groene perken.

Een sprankelend monument

Als Capital C Amsterdam biedt de Diamantbeurs een hedendaagse werkomgeving met ruimte voor kunst in een uniek monument. Zo wordt de Diamantbeurs, in zijn reïncarnatie als Capital C Amsterdam, wederom een belangrijk onderdeel van Amsterdam.

Bron: ZJA

Contact

Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van restauratie? Vraag dan gratis een offerte aan via de knop hieronder!

Of heeft u een vraag voor ons? Neem dan contact op via de knop hieronder!

Contact