De blik op Van Milt Restaurateurs

De blik op Van Milt Restaurateurs

Monumenten laten herleven met ambacht en innovatie

Van Milt Restaurateurs ademt vakmanschap. Wat in 1983 begon als een ambachtelijk restauratiebedrijf onder leiding van Martinus van Milt, is onder zijn zoon Hugo van Milt uitgegroeid tot een toonaangevende speler in de restauratiesector.

Met een diepe passie voor monumentaal erfgoed zet Van Milt zich in voor het behoud en herstel van historisch waardevolle gebouwen. Sinds 2008 maakt het bedrijf deel uit van de Takkenkamp Groep, waarbij het zijn eigen identiteit en specialismen heeft behouden.

Restaureren is meer dan alleen repareren
Het is het laten herleven van monumenten, het doorgeven van geschiedenis aan volgende generaties. ‘Wij mogen werken aan objecten die misschien al vijfhonderd jaar staan, gebouwen die oorlogen hebben overleefd en waar generaties voor ons al hebben staan kijken,’ vertelt Hugo van Milt. ‘Dat wij eraan mogen bijdragen dat ze ook de komende eeuwen blijven bestaan, dát maakt ons werk zo bijzonder.’

Het afgelopen jaar stond bol van de bijzondere projecten. Van een verfijnde restauratie van een achttiende-eeuwse vaas op Slot Zeist tot de grootschalige werkzaamheden aan het Binnenhof in Den Haag. Juist die afwisseling maakt het werk zo boeiend.

‘Ieder project vraagt om onderzoek en denkwerk om tot de best passende oplossing te komen, altijd in het belang van het monument. Over het algemeen zal een monument ons overleven, dus onze ingreep moet daar echt aan bijdragen. Dat is een grote verantwoordelijkheid.’

De grote rol van innovatie
Naast vakmanschap speelt innovatie een steeds grotere rol. De restauratiebranche is volop in ontwikkeling, met nieuwe technieken en verduurzamingsmethoden die verantwoord toegepast kunnen worden. Van Milt zoekt continu naar verbeteringen en slimmere uitvoeringsmethodieken. ‘Een mooi voorbeeld is een innovatieve toepassing die we hebben bedacht voor het verantwoord isoleren van houten gewelven. Op die manier brengen we verduurzaming en restauratie samen, zonder afbreuk te doen aan de historische waarde van een monument.’

Ook in 2025 staan er veel uitdagende projecten op de planning. De vraag naar gespecialiseerde restauratie groeit en daarmee ook de complexiteit van de opdrachten. ‘We merken dat onze projecten steeds unieker en uitdagender worden, en daar gaan we goed op. Tegelijkertijd worden we nog steeds heel blij van een prachtige snijvoeggevel of een zorgvuldig gerestaureerde tuinmuur bij een kerk om de hoek. Alles draait om liefde voor het vak.’

Een sterke regionale aanwezigheid
Van Milt Restaurateurs heeft zich door de jaren heen ontwikkeld van casco restauratiespecialist tot een allround restauratiebedrijf. Met drie vestigingen en een sterke regionale aanwezigheid blijft Van Milt zich aanpassen aan de vraag uit de markt. Groei is nooit een doel op zich geweest, maar een logisch gevolg van de vraag naar expertise. ‘In drie regio’s zien we mogelijkheden om uit te breiden, omdat er steeds vaker een beroep op ons wordt gedaan voor complexe restauratieprojecten. Daarom werken we aan een uitbreiding van ons ambachtsteam, georganiseerd vanuit ons hoofdkwartier in Lunteren. Zo kunnen we onze kennis en kunde nog breder inzetten.’

Met een solide marktpositie, een hecht team van vaste medewerkers en een groeiend portfolio van bijzondere projecten blijft Van Milt Restaurateurs in 2025 doen waar het goed in is: monumenten herstellen, behouden en laten herleven.

Dit artikel is afkomstig uit het jaarverslag 2024 van Takkenkamp Groep. Lees het volledige verslag hier.

Contact

Bent u geïnteresseerd in wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van restauratie? Vraag dan gratis een offerte aan via de knop hieronder!

Of heeft u een vraag voor ons? Neem dan contact op via de knop hieronder!

Contact